نشانی کلینیک:شهرک غرب، بلوار پاکنژاد، پائین تر از چهار راه سرو، ابتدای18 متری مطهری، جنب داروخانه، پلاک 14 طبقه 2 ، واحد3

غذاهای سنتی

تعریف: سفره ايراني سفره اي رنگين است و فرهنگ غذايي اين سرزمين نيز فرهنگي بسيار غني. اين غنا برآمده از تنوع محيط طبيعي اينن كشور مي باشد. در ناحيه هاي مختلف ايران، به تناسب امكانات موجود، غذاهاي محلي گوناگوني تهيه مي شود. ايرانيان مزه هاي جديند را بنا تركيب كردن مواد غذايي به خوبي يافته اند.

زنان ايراني با شناختي دقيق از مواد غذايي و تركيب آنها با يكديگر براي غني تنر شندن هنر نه بيشتر غذاها، به بازده خوبي دست يافته اند. غذاهاي سنتي ايراني متنوع، متعادل و از نظر مواد مغذي كافي هستند بنابراين با معيارهناي تغذينه سالم انطباق دارند . با توجه به اينكه شيوه زندگي انسانها، متاثر از نحوه معيشت آنهاست، بنابراين نحوه كار و فعاليت جامعه اي كه غذاي سنتي مي خورند با شيوه فعاليت مصرف كنندگان غذاهاي فوري (Fast Food) ، تفاوت دارد.

در گذشته زنان معمولا خانه دار بودند و مردان يك شيفت كاري داشتند و بقيه اوقات خود را در خانه مي گذراندند، تعامن بنا همسنايگان نينز بيشتر بود . افراد فرصت كافي براي استراحت، غذا خوردن و تفريح داشتند اما در حال حاضر شرايط تفاوت پيدا كرده است.

در خانواده هاي امروزي زن و مرد كار مي كنند، بچه ها به مهد كودك و مدرسه مي روند. در اين شرايط اعضاي خانواده به ندرت مي توانند در كنارهم غذاي سنتي صرف كنند البته حاكم شدن اين شرايط بر جامعه منحصر به ايران نيست بلكه كشورهاي ديگنر منطقنه ماننند مصنر، تركيه، پاكستان و عربستان نيز به علت تغيير شيوه معيشت آن ها، نين وضعيتي پيدا كرده اند .

تماي به تجملات نسبت به گذشته افزايش يافته كه همين امر تلاش بيشتر مردم براي كسب درآمد را در پي داشته است در نتيجنه آنن ان بنه شيوه گذشتگان تغذيه نمي كنند با اين وجود مي توان با در نظر گرفتن تمهيداتي، مردم را به خوردن غذاهاي سنتي تشويق كرد .

مثلا براي راه اندازي رستورانهايي كه غذاهاي سنتي ارايه مي دهند مي توان امتيازاتي را در نظر گرفت. به عننوان نموننه عنوار و مالينات كمتري را نسبت به مراكز عرضه غذاهاي فوري براي آنان وضع كرد . از طرفي مي توان از راهكارهاي كه كشورهاي ديگر استفاده كنرده انند بهره برد. مثلا از زماني كه در غرب تاثير منفي غذاهاي فوري بر سلامت انسانها مشخص شده است، فروشندگان اين غذاها ملزم شده اند كنه در كنار اغذيه خود موادي ون سالاد و ميوه را به مشتري ارايه كنند تا آنها غذاي سالم تري را بخورند.

نقش تلويزيون را در تشويق مردم به غذاهاي سنتي ايراني نبايد ناديده گرفت. برنامه هاي تلويزيون نبايد بينندگان را به خوردن غذاهاي آماده ترغيب كند. به عنوان نمونه بهتر است كه شخصيت هاي يك فيلم و يا سريال هنگام سفارش غذا به جاي ساندويچ و پيتزا از رستوران، غذاي ايراني طلب كنند .

تشويق مردم و جوانان به غذاهاي سنتي ايراني نيازمند عزم ملي است كه آموزش همگاني و فرهنگ سازي از طريق رسانه اي ون تلويزيون در اين مقوله مي گنجد.

انواع خوراک های سنتی

همه خوراكها بر اساس شاخصه هايي همچون نوع مصرف، روش پخت و پز، گوناگوني مواد اوليه مورد استفاده و يا منطقه اي كه آن غذا )پزا( رايج و شناخته شده است؛ تقسيم بندي ميشوند.از مهم ترين خوراك ها ميتوان به موارد زير اشاره كرد.

-انواع شامي، كتلت و فلافل

-انواع خورش و قليه

-انواع كباب و جوجه كباب

-انواع براني، خوراك لوبيا، عدسي، نرگسي و مسما

-انواع خوراك سنتي با گوشت، مرغ، ميگو و ماهي

-انواع خوراك با كله، پا ه، دل، قلوه، مغز و سيرابي

-انواع آش با گوشت يا بي گوشنت ، حلنيم، اشنكنه، كله جوش

-انواع آبگوشت )مخلوط گوشت گوسفند با حبوبات و ادويه و سيب زميني(، سوپ، شوربا

-انواع كوكو، كوفته و دلمه )غنذاهاي گوشنتي پيچينده در برگ مو تازه(

-انواع فرآورده هاي لبنياتي

صبحانه سنتی

صبحانه از جمله غذاهاي اصلي در فرهنگ ايراني است. عدسي، حليم وكله پا ه از مهم ترين غذاهاي مخصوص صبحانه ميباشد كنه در اينران طرفدار زيادي دارد و در ايام تعطي مردم ترجيح ميدهند از آن ها استفاده كنند ، تركيب مناسبي از غلات )گندم( و حبوبات )عدس( و همچننين گوشت سفيد )موجود در حليم كه معمولاً گوشت بوقلمون است( به اضافه مقاديري روغن خوراكي است. حليم در فصول سرد بسيار مورد استقبال قرار مي گيرد. يكي از غذاهاي سنتي ايراني كله پا ه است. اما با توجه به اينكه در تهيه برخي از غذاهاي سنتي ايراني از روغن زينادي اسنتفاده مي شود لذا براي اصلاح عادات غذايي بايد در هنگام مصرف اين گونه غذاها از افزودن نمك و روغن بطور جدي خودداري شود به طنور مثنال هنگام مصرف حليم از كره و روغن حيواني استفاده نشود.

فواید غذاهای سنتی

تركيب گروه هاي غذايي گوناگون مانند غلات، حبوبات، سبزيها و پروتئينهاي گياهي و حيواني در همه غذاهاي سنتي ديده مي شود.

خواص و ترکیبات آبگوشت:

آبگوشت تركيبي از گوشت گوسفند كه از منابع غني پروتئين حيواني مي باشد و بنراي رشند و بازسنازي سلول هاي بدن ضروري است. ساير اجزاي اين غذا مانند حبوبات از منابع خوب پروتئين گياهي است كه منبع خوبي از ويتامين هاي گروه B و مواد معدني مانند فسفر، آهن و روي هستند.همچنين سيب زميني موجود در ان و انواع نان هاي سنتي كه همراه با اين غنذا مصنرف مي شود درصد بالايي از انرژي مورد نياز روزانه را تامين مي كند و علاوه بر ان حاوي پروتئين ، فيبر غذايي، برخي از مواد معدني مانند اهن ، منيزيم و ويتامين هاي گروه B هستند.

آش

آش مخلوطي از گروه سبزيجات، لبنيات، غلات و حبوبات است. اين غذا حاوي سبزيجات برگ سبز مانند اسفناج، گشنيز، شويد مني باشند كه منبع خوبي از فيبر غذايي ، ويتامين C و اسيد فوليك هستند.

غلات موجود در آن مانند جو، بلغور و گندم ، برنج درصد بالايي از انرژي مورد نياز روزانه را تامين مي كند و علاوه بر ان حاوي پنروتئ ين ، فيبر غذايي، برخي از مواد معدني مانند اهن ، منيزيم و ويتامين هاي گروه B هستند.

كشك يا دوغ موجود در آن بهترين منبع تامين كلسيم و حاوي پروتئين و انواع ويتامين هامانند B2 و B22 است.

حبوبات موجود در آن منبع خوب پروتئين گياهي است كه تامين كننده ويتامين هاي گروه B و مواد معدني مانند فسفر، آهن و روي هستند. زرد وبه كه به عنوان ادويه در آبگوشت استفاده مي شود منبع خوبي از تركيبات ضد سرطاني است.

توصیه ها

به طور كلي با توجه به اينكه ماهيت تهيه غذاهاي سنتي ايراني بر اساس استفاده زياد از ربي ها و روغن هاي خوراكي مي باشد لنذا در تهيه و اماده سازي اين گونه غذاها بايد به نكات زير توجه شود:

-براي تهيه غذاهاي سنتي حاوي گوشت قرمز مانند انواع خورش ها و آبگوشت از گوشت گوسفند كه ربيهاي قاب روئنت از ان جندا شده باشد، استفاده شود و اصلا پيه گوشت به آن اضافه نشود.

-در هنگام مصرف غذاهاي سنتي مانند حليم از افزودن روغن خوراكي به آن جدا پرهيز شود و به جناي اضنافه كنردن شنكر ا ز عسل استفاده شود. )البته لازم به ذكر است كه اصلا نمك و شكر هنگام صرف غذا به هيچ غذايي اضافه نشود(

-افراد مبتلا به بيماريهاي مزمن مانند ديابت و قلبي عروقي و ... به دلي داشتن رژيم هاي خاص غذايي بايد از غذاهاي سنتي متناسب - با شرايط بيماري استفاده كنند.

تماس با ما

2261313122603939