مواد غذایی خشک مثل آرد، برنج، رشته پلویی یا آش یا لیمو خشک و باید در محلی خشک و خنک باشد. رطوبت به سرعت باعث خرابی این مواد می گردد.برنج را می توانید با مقداری نمک مخلوط کنید و در معرض آفتاب یا مجاورت موادی که بو دارند مثل سیر و پیاز قرار ندهید چون برنج به شدت جاذب بو است.
برنج را در ظروف پلاستیکی که دهانه ی بزرگی دارند نگهداری کنید. اگر برنج را در گونی نگه میدارید باید دور از دسترس جوندگان و بالاتر از سطح زمین قرار دهید. می توانید برای افزایش ماندگاری برنج، یک تکه یخ خشک را در گالن برنج بگذارید.
· برای نگهداری غلات باید از ظروف در بسته استفاده کنیم و محل نگهداری آنها باید در جای خشک و خنک باشد.
· حبوبات را در ظروفی که درب آنها محکم بسته می شود و جاذب رطوبت نیست بریزید و در یخچال نگهداری کنید. ظروف شیشه ای که دهانه ی بزرگی دارند بهترین ظرف برای نگهداری حبوبات بويژه در مناطق گرم می باشند.
· فضاهای سرد و تاریک مثل کابینت آشپزخانه مناسب ترین مکان برای نگهداری حبوبات است. حرارت و نور بالا منجرب می شود حبوبات تغییر طعم بدهد و حالت کهنگی بگیرد و خواص تغذیه ای آن را تغییر می دهد.
نان
نان را به اندازه ی مصرف روزانه تهيه و يا در فریزر نگهداری کنید.
· هیچ گاه نان را در کیسه نایلون سیاه یا روزنامه قرار ندهید این کار از نظر بهداشتی هم ایراد دارد.
· قبل از قرار دادن نان در نایلون بهداشتی حتما آن را خنک و تمیز کنید تا كپك نزند.
· ضایعات حاصل از نان را در ظرف مجزا نگهداری کنید و به مدت کوتاهی از آشپرخانه خارج نمایید.
· اگر نان را در یخچال نگهداری کنید سریع تر بیات می شود
میوه و سبزیجات
· بهترین راه نگهداری میوه و سبزی، شستن و به دقت خشک کردن و سپس قرار دادن آنها در یخچال می باشد.
· میوه در یخچال را بطور دائم آنها بررسی نمایید و اگر میوه ای خراب یا له شده است آن را از بقیه جدا کنيد.
· کپک زدگی به شدت یخچال را آلوده می کند لذا میوه یا سبزی کپک زده را سريعا" از یخچال خارج و ظرف آن را نیز ضدعفونی نمایید.
· هرگز میوه و سبزی را با نایلون در یخچال نگذارید، نایلون سبب تعریق میوه و سبزی و فساد آن مي شود.
· در صورت نياز، سبزیجات آماده و خورد شده را برای مدت كوتاه در فريزر نگهداری کنید.
مواد غذایی لبنی و پروتئینی
· در مورد نگهداری مواد غذایی لبنی مثل شیر استرلیزه، باید توجه داشته باشید تا قبل از باز کردن درب آن اگر در جای خشک و خنک و دور از معرض آفتاب قرار دهید، مدت زمان نگهداری آن بالاست.
· نگهداری مواد غذایی لبنی، زمانیکه درب آنها باز شود، سخت تر و ماندگاری آنها کمتر خواهد بود.
· اگر از پنیر های حلبی استفاده می کنید بعد از باز کردن در حلب پنیر را از آن خارج و در یک ظرف شیشه ای در دار قرار دهید و آب پنیر را به آن اضافه کنید.
· شیر را هرگز در ظروف آهنی یا مسی نگهداری نکنید.
· بهترین مکان برای نگهداری مواد غذایی لبنی، سردترین نقطه ی یخچال است.
· برای نگهداری گوشت ها اعم از قرمز و سفيد، از سردخانه یخچال و دمای ۱۸- درجه استفاده کنید.
· برای هر بار مصرف، فقط به همان اندازه که نیاز دارید گوشت را از فریزر خارج نمایید، از انجماد مجدد گوشت بپرهیزید.
· تخم مرغ ها در فروشگاه يا منزل حتما" بايد در یخچال نگهداری شود.
· شستن سطح تخم مرغ و نگه داشتن آن برای استفاده در زمان دیگر کار اصولی و درستی نیست.
· نگهداري یک ساعت تخم مرغ در دمای اتاق يك روز از عمر نگهداری آن کم مي كند.
ساير مواد غذايي
· ترکیبات فاسد شدنی از قبیل روغن و چربی نسبت به رطوبت و اکسیژن هوا یا مس و آهن و همچنین نور و حرارت حساس اند و سریع فاسد می شوند.
· پس از هر بار مصرف روغن درپوش آن را محکم ببندید و دور از حرارت نگهداری کنید.
· نمک یددار را همیشه در ظرفی در بسته و تیره و دور از نور خورشید نگهداری کنید.
· شیرینی های تر را حتما در یخچال و حداکثر تا ۳ روز نگه دارید و برای نگهداری شیرینی های خشک، دمای اتاق مناسب است.
· زمانیکه درب قوطی رب را باز کردید محتویات آن را به یک ظرف شیشه ای درب دار منتقل کنید و در یخچال بگذارید.
· از چندبار گرم کردن غذا بپرهیزید و باقی مانده غذا را در فریزر نگه دارید.
· هرگز روغن داغ یا گرم را در ظرف پلاستیکی نریزید.
نگهداری از یخچال
· بهداشت و نظافت و ضد عفوني محيط يخجال را بطور مرتب و دوره اي انجام دهيد.
· دماي يخجال را بطور مرتب كنترل كنيد.
· در صورت قطع برق مواد غذايي، بويژه فريز شده را كنترل كنيد.
دكتر مجيد حاجي فرجي