نشانی کلینیک:شهرک غرب، بلوار پاکنژاد، پائین تر از چهار راه سرو، ابتدای18 متری مطهری، جنب داروخانه، پلاک 14 طبقه 2 ، واحد3

پیشگیری و كنترل فشارخون بالا با تغذیه مناسب

ایمیل

پر فشاری خون از مهم‌ترین فاکتور‌های خطر بیماری قلبی است که از آن به عنوان قاتل خاموش نام می‌برند، مبتلایان این بیماری در دنیا به يک ميليارد و ۱۳۰ ميليون نفر رسيده .

در این بین تعداد ایرانیان مبتلا به فشار خون نیز به بیش از ۱۰ میلیون نفر رسیده است. اكثر افراد مبتلا به پرفشاري خون علايمي ‌ندارند، اما اين مشكل مي‌تواند سبب آسيب حاد يا مزمن به بخش‌هاي مختلف بدن شود. در مغز اين مشكل به مويرگ‌هاي خوني آسيب زده و موجب سكته مغزي ، در چشم‌ها سبب بروز اختلال بينايي و در كليه‌ها نيز سبب نارسايي كليه مي‌شود. ممكن است علايمي‌‌ از قبيل سردرد، دردهاي قفسه سينه و تنگي نفس نيز بروز كند. پرفشاری خون اولیه علل ارثی و محیطی دارد. چاقی و اضافه وزن مسلماً با فشارخون بالا ارتباط دارد. شیوع فشار خون بالا در افراد جوان و چاق دو برابر و در افراد مسن و چاق 50 درصد بیشتر از افراد دارای وزن طبیعی است. در مردان به ازای هر 10 درصد افزایش وزن، فشار خون 6/6 میلیمترجیوه بالاتر می‌رود. مواردي از پرفشاري كه در حد مرزي هستند، اغلب با درمان هاي غيردارويي شامل: ‌كاهش ۱۵-۱۰ درصد از وزن، کاهش نمك در رژيم غذايي، ترك سيگار و انجام ورزش منظم (پياده روي سريع ۳۰ تا ۴۵ دقيقه در روز و ۳ تا ۵ بار در هفته توصيه) قابل كنترل هستند. چه غذاهايي مفيد هستند ؟ o افراد دچار پرفشاري، نياز به افزایش پتاسيم و كلسيم دارند.. o ميوه‌ها و سبزي‌ها) ویتامین C در کاهش فشار نقش مهمی دارد) سير نيز به كاهش فشارخون كمك مي‌كند. از چه غذاهايي بايد پرهيز كرد؟ o از سوسيس، كالباس، كنسرو گوشت، برگرها و ساير فرآورده‌هاي گوشتي به علت دارا بودن مقادير بالاي سديم بايد پرهيز كرد. سبزي‌هاي كنسروشده در آب نمك، زيتون شور، چيپس و ساير تنقلات شور نيز نبايد مصرف شوند.. o انواع نان ها، كیک ها و بیسكویت های تهیه شده با بیكینگ پودر، جوش شیرین، ماهي دودي يا كنسروشده و تن ماهي o سس‌ها، ‌سوپ‌ها، قرص‌هاي گوشت، كنسرو لوبيا و ساير غذاهاي آماده ، مصرف الكل و استعمال سیگار o كره و روغن نباتي جامد مواد حاوي كافئين از قبيل قهوه، چاي، نوشابه‌هاي كولا و شكلات ۱- کاهش مصرف نمک )سدیم): سدیم یک براي بدن است. یک عنصر و الکترولیت ضروري است که وظیفه تنظیم غلظت آب ، ثبات اسیدیته را بر عهده دارند. سدیم بیشتر در مایع خارچ سلول های بدن قرار دارد. با مصرف نمک سدیم ازطریق دستگاه گوارش جذب می شود . اغلب سدیم مصرفی ( ۹۵ درصد) بیشتر از نیاز بدن از طریق کلیه دفع می شود این سیستم به وسیله یک هورمون به نام آلدوسترون کنترل می شود. که از غدد فوق کلیوی ترشح می شود. با کاهش میزان سدیم در بدن ترشح آلدوسترون افزایش می یابد که باعث جذب بیشتر سدیم از روده ها و مانع دفع آن از کلیه می شود. اگر با مصرف زیاد نمک میزان سدیم در بدن بالا رود بخش مربوط به تشنگی در مغز فعال و فرمان تشنگی می دهد و با مصرف آب غلظت آن در بدن کم می شود. نقش سدیم: با افزایش یا کاهش مصرف آب ، بدن دچار تورم یا خشکی نمی شود. سدیم به هدایت امواج عصبی کمک می کند و در انقباض عضلانی نقش دارد. موجب جذب بهتر قندهاي ساده و اسیدهاي آمینه می شود. منابع غذایی سدیم: پروتئین هاي حیوانی ، برخی سبزیجات مثل چغندر، هویج، کلم پیچ، اسفناج، کرفس، شلغم و انواع کلم ،سوپ هاي آماده - مونوسدیم گلوتامات (MSG) که در محصولاتی مثل بیسکویت وشکلات و پیکینگ پودر که در تهبه کیک ها ، شیرینی بکار می رود - جوش شیرین که در پخت شیرینی وکیک کاربرد دارد وهم چنین مصرف نان هایی که در پخت آنها جوش شیرین بکار رفته است. پتاسیم یک الکترولیت ضروری باعث بهبود عملکرد کلیه، غدد فوق کلیوی، قلب، سلولهای عصب- عضلانی و باعث حفظ تعادل آبی و اسیدی بدن می شود. علائم کمبود آن شامل خستگی، خواب آلودگی، ، احساس کرخی، گرفتگی ماهیچه ها، یبوست، نامنظمی ضربان قلب تشنگی و ادراربیش از حد است بهترین منابع غذایی: رد سویا، لوبیا سفید، عدس، موز و اسفناج و خیارمی باشد. جمله میوه و سبزي غذاهای فرآوري شده در طی مراحل به تدریج پتاسیم خود را از دست می دهند. و نسبت آن به سدیم کاهش می یابد. برخی داروهای مدر موجب دفع آن کمبود کلسیم موجب افزایش فشارخون و در نتیجه ابتلا به بیماریهاي قلبی عروقی می شود. کلسیم در شیر ، ماست ، پنیر و کشک وجود دارد منابع غذایی خوب منیزیم: دانه ها ، مغزها، آجیل ، سبزیجات برگی شکل مثل کلم ، اسفناج و ، غلات سبوس دار وحبوبات مثل لوبیا، عدس ، نخود ، سویا و غلات سبوس دار در جلوگیری از انقباض عضلات صاف رگ ها و به عنوان گشاد کننده عروق به شمار می رود. مصرف چربی هاي غیر اشباع موجود در منابع غذایی گیاهی مثل انواع روغن مایع و اجتناب از چربی های جامد مثل پیه، دنبه و روغن های جامد که دارای اسید چرب اشباع هستند به کاهش تجمع پلاک عروقی کمک می کند. کاهش وزن و مراقبت از سایز دور کمر، . مردان با دور کمر بالاي ۱۰۲ سانتی متر ،زنان با دور کمر بالاي ۸۸ سانتیمتر. فعالیت بدنی: ورزش و فعالیت هایی که زمان انجام آن نسبتا طولانی باشد و با شدت متوسط انجام شود موجب کاهش فشار می گردد. فعالیت ورزشی منظم هوازي ممکن است برای کنترل پر فشاری خون خفیف نیاز به دارو نداشته باشند. فعالیت هوازي استقامتی مثل پیاده روي تند روزمره می تواند به چندین روش باعث تضمین سلامت قلب و عروق شود.قلب و رگهاي خونی را تقویت کرده، بافت چربی بدن را به بافت عضلانی تغییر داده، حجم اکسیژن انتقال یافته از قلب به بافت ها در هر ضربه را افزایش وظرفیت کار قلب را کاهش می دهد و همچنین وضعیت هورمونی بدن را کنترل و مایعات بدن را تنظیم و موجب تسهیل انتقال خون در سرخرگ های محیطی می شود. رژیم DASH بوسیله انستیتو ملی قلب، ریه و خون امریکا برای کنترل فشارخون طراحی شد و مخفف راهکارهای رژیمی برای توقف فشارخون است. بیماران پیرو این رژیم مقدار زیادی میوه، سبزیجات، دانه های کامل، لبنیات کم چرب و گوشت سفید و ماهی، مغزها و حبوبات می خورند. مقدار چربی، گوشت قرمز و نوشیدنی ها و غذاهای شیرین در حداقل است. . این رژیم افراد را به دریافت کمتر سدیم (نمک) و افزایش مصرف منیزیم، کلسیم و پتاسیم تشویق می کند. این رژیم فشارخون و کلسترول را می کاهد و به کاهش خطر سرطان، بیماری قلبی، سکته، بیماری کلیه، کمک می کند. همراه کاهش وزن و ورزش به کاهش مقاومت به انسولین و خطر بروز دیابت و سندرم متابولیک کمک کند. به جز بیماران کلیوی (با رژیم محدود از پتاسیم بایستی داشته باشند)، در بیماران 40 تا 70 ساله، هر 20 میلی متر جیوه افزایش فشارخون سیستولی یا 10 میلیمتر جیوه افزایش فشارخون دیاستولی خطر بیماریهای قلبی عروقی را دوبرابر می کند. 50% مبتلایان به پرفشاری خون قادر به کنترل آن نیستند. مصرف زیاد برخی مواد معدنی و فیبر می تواند فشارخون را بکاهد. این رژیم می تواند فشارخون سیستولی بیماران مستعد را بطور متوسط 6 میلی متر جیوه و فشارخون دیاستولی را 3 میلی متر جیوه کاهش دهد. در بیماران مبتلا به پرفشاری خون نیز فشارخون سیستولی 11 و فشارخون دیاستولی 6 میلی متر جیوه کاهش می یابد. بنابراین دو نوع رژیم DASH وجود دارد: میزان مجاز سدیم در DASH استاندارد: تا 2300 میلی گرم- میزان مجاز سدیم در رژیم DASH کم سدیم: تا 1500 میلی گرم سدیم در روز یک رژیم DASH 2000 کالری ممکن است شامل: 6 تا 8 واحد غلات کامل، از جمله پاستا، برنج و نان. باشد. 4 تا 5 واحد سبزیجات، از جمله سبزیجات غنی از فیبر و ویتامین مانند بروکلی، سیب زمینی شیرین، لوبیا سبز، هویچ یا گوجه فرنگی است. 4 تا 5 واحد میوه، میوه ها غنی از فیبر، منیزیم، پتاسیم، ویتامینها و مواد معدنی دیگر هستند. 2 تا 3 واحد لبنیات کم چرب، شیر و ماست (منبع عمده کلسیم و پروتئین). تا 6 واحد ماهی، گوشت سفید، یا گوشت بدون چربی 4 تا 5 واحد مغزها، دانه ها و حبوبات-منابع خوب پروتئین، پتاسیم، منیزیم، فیبر، و دیگر مواد مغذی ضروری هستند. 2 تا 3 واحد چربی یا روغن، برای جذب ویتامینهای ضروری و برخی مواد مغذی. و سیستم ایمنی سالم.

تماس با ما

2261313122603939